Photo: Adam Koziński

Здравей Михал, радваме се, че си с нас този месец. Ще ни разкажеш ли малко повече за себе си?
Здравейте, Shutterpass! Радвам се, че фотосесиите ми предизвикаха интерес у вас! Moже да прозвучи невероятно, но аз не съм професионален фотограф. По-скоро съм Магистър на науките и телекомуникациите и работя в IT индустрията. Фотографията обаче ми е страст и вече от няколко години се занимавам с това през свободното си време.

От колко време си фотограф?
Трудно е да кажа с точност. Започнах да правя снимки преди 10 години, когато бях на 15. Заснемах предимно полските планини и пейзажи. Преди около 3 години започнах да публикувам мои снимки в интернет, а също така направих първи стъпки в портретната фотография.

Кога осъзна, че искаш да бъдеш фотограф?
Може да прозвучи смешно, но това се случи, когато започнах да получавам много добри отзиви за снимките си, които бях публикувал в deviantart.com. В този момент осъзнах колко удовлетворен се чувствам, когато други хора харесват моите творби. От този момент насам реших да се отнеса по-сериозно към фотографията и така закупих своят първи DSLR фотоапарат с китов обектив.

Учил ли си фотография в училище?
Като цяло съм самоук. През тийнейджърските си години проявявах интерес към дигиталната графика. Приготвях графични материали за моето училище: постери, флаери, както и елементи към интернет страниците. По този начин придобих опит в графичната обработка, което в последствие ми помогна много, когато започнах да ретуширам снимките си. Това, което знам за фотографията, научих предимно от книги, написани предимно от Брайън Питърсън. От неговите книги научих най-важното за композицията и експозицията.

Как би описал стила си на снимане?

Обожавам да правя портретни снимки на красивите полски жени. Но тъй като класическите модни портрети са малко скучни за мен, винаги се опитвам да създам уникална и тъмна приказна атмосфера в снимките си. Мисля че това се дължи на любовта ми към книгите на тема фантастика. Най-много ми допадат пълните с цветове и приказност снимки. Но понякога за контраст, се опитвам също да добавя тъмно и студено чувство, когато моделите ми са облечени в готически стил.

Какво е чувството да бъдеш готически фотограф/творец?
Лично аз смятам, че това е нещо изключително. По света има много фотографи и модели, които създават подобни портрети. Снимките с готически стил винаги се открояват. Може би това се дължи предимно на факта, че не срещаш почти никога дами с готически дрехи, докато се разхождаш из улиците. Въпреки това, никак не е лесен процесът по създаване на фотосесия в готически стил. На първо място от финансова гледна точка: повечето момичета нямат свои собствени корсети и дрехи в готически стил, които като цяло са доста скъпи и само няколко магазина ги предлагат за продажба. След това идва ред и на пост продукцията.  Аз лично смятам, че за обработката на снимки в готически стил, се изискват допълнителни умения и креативност. Признавам си, че не съм достатъчно добър фотограф, за да създам съответната атмосфера още по време на фото сесията. Това го постигам на по-късен етап при самата обработка.

Спомняш ли си да е имало филм, книга или картина, които истински са ти повлияли?
Мисля че най-много ми повлия филмовата адаптация на новелата на Толкин: Господарят на Пръстените. Влюбих се в пейзажите на Нова Зеландия, подсилени от специалните ефекти. Обожавам приказните места като Rivendell и гората Lothlorien, както и много плашещи, тъмни гори/планини. Между другото, в една от моите последни фотосесии, използвах изкуствена паяжина, за да пресъздам атмосферата от момента, когато момичето бе хванато от гигантския паяк. Освен от новелата на Толкин, съвсем скоро бях вдъхновен от пейзажите в телевизионният сериал „Викинги“.

Какво те вдъхновява преди дадена фотосесия и от къде черпиш вдъхновение?

Обикновено моето първоначално вдъхновение идва от моделите ми и тяхната увереност. За момента не притежавам голям набор от необикновени дрехи, поради което трябва разчитам на своите модели. Винаги се стремя мястото, където се прави съответната фотосесията, да е в синхрон със самия стайлинг на модела. За щастие, в покрайнините на града, в който живея/ Wrocław/, лесно мога да открия места с историческа архитектура или с много дървета и цветя.

 

Какъв беше твоят последен проект?
Наскоро приключих сравнително голям проект: фотосесия по бельо в готически Лолита стил с два красиви модела: Ревена и Сребърната Вълчица. Снимките направихме в стая със старовремски изглед. Всъщност тогава за първи път направих фотосесия на закрито и съм много доволен от финалният резултат.

 

А в момента работиш ли върху някакъв проект? Можеш ли да ни го опишеш?
Имам планове за няколко фотосесии в готически и езически стил с много известни полски алтернативни модели. Но за момента работя върху снимките от фотосесия, която нарекох „В тайната градина“. Заснех страхотни кадри с червенокосо момиче, облечено като принцеса, любуващо се на разкошни цветя в изоставена градина. Мисля че снимките ще бъдат завладяващи, защото успях да съчетая по отличен начин красотата на модела, изражението му и самото място по време на залез.

Сам ли работиш?
Фотографията е страст, която споделям с моята приятелка. Мога да кажа, че тя е моята муза и без нейната помощ нямаше да стигна толкова далеч. Тя всъщност беше моят първи модел. Оказа се доста талантлива и сега е добре позната в интернет под името Ревена, полски алтернативен модел и стилист. Мога смело да заявя, че нейната фен страница е 4 пъти по-известна от моята и през последните две години тя работи с няколко от най-известните полски фотографи! Тя ми помага много при подготовката на самите фотосесии. Намира интересни места за снимките, както и помага на начинаещи модели със стилистиката. Хората, които ни познават с нея, смятат че сме страхотен екип и аз няма как да не се съглася с тяхното мнение.

С какъв вид фотоапарати снимаш?
Използвам Nikon. Започнах с аматьорският DSLR фотоапарат Nikon D5100, но преди няколко месеца го замених с Nikon D750, който е full frame. Просто го обожавам!

Кой е твоят любим фотографски аксесоар, освен фотоапарата?
На първо място обожавам своите твърди обективи. Те са един от най-влиятелните способи в портретната фотография. Повечето от моите снимки правя с 85мм, но също така използвам и 35мм обектив за снимки на закрито или когато имам нужда от повече пространство в самият кадър. Наскоро започнах да използвам външна светкавица  Nikon, поставена върху стойка с рефлекторен чадър. Използва се предимно за по-добро осветяване на лицето на самият модел, както и на открито. Като цяло съм начинаещ в използването на изкуствена светлина, но въпреки това виждам огромен потенциал при използването й.

Какво друго може да се намери в твоята фотографска раница?
Може би ще ви прозвучи изненадващо, но обикновено имам термос с горещ чай или кафе. Това е нещо много важно по време на фотосесия, правена при ниски температури. Без чаша чай, моите модели не могат да позират повече от 15 минути при отрицателни температури. Винаги е важно да затоплям пръстите си докато правя снимки, защото обикновено забравям да вземам ръкавици със себе си. Нося термос дори и когато температурите са по-високи, защото съм голям привърженик на кафето. Обичам да правя почивка по време на фотосесия, да прегледам снимките на фотоапарата с модела, както и да се освежа с чаша кафе.

Кои програми използваш за обработка на снимките си?
Използвам Adobe CC софтуер – Photoshop и Lightroom.

Нещо, което би искал да дадеш като съвет на нашите читатели?
Ако правите портрети на други хора, трябва да запомните, че съответната фотосесия трябва да се направи в подходящо време както за фотографа, така и за модела. Аз винаги се опитвам да вложа специално усилие, за да създам благоприятна атмосфера по време на фотосесия. Това е отличен начин за създаване на нови приятелства с моделите, с които си направил незабравими снимки.

 

 

Репортер: Павел Иванов