DSC_5428dd

Приключение с теснолинейка
В днешното забързано време пътуването с влак не е примамливо и толкова желано, но това не важи за теснолинейката. Страхотно съчетание на красота и емоция! Пътувайки от гара към гара, през всичките 35 тунела, 4 моста и множество красиви места, имате възможност да видите един нов свят – различен и интересен. От Септември, през Велинград, до жп гара Аврамово (1267 м над морското равнище – най високата гара на Балканския полуостров), Якоруда, Разлог, Банско и Добринище. От Горнотракийската низина, през Западните Родопи, до Рила и Пирин.
Скоростта на влака не надхвърля 35 км/ч и по този начин ни дава възможност да се насладим на пейзажите по пътя и дори да усетим малко от бита и ежедневието на хората, ползващи този транспорт всеки ден. Едни, за да отидат на работа и училище, други натоварени с мляко и земеделска продукция, хващат влака до някое от по-големите населени места, където продават стоката си. Местните винаги усмихнати и разговорливи, а туристите дори пеят и изнасят концерти.
Локомотивите сами по себе си са атракция. Те са 50 годишни и ако се поддържат, могат да изкарат дори още толкова. При добра реклама и желание за инвестиции от страна на държавата, теснолинейката може да се утвърди като Алпийската железница на Балканите.

Автор: Петя Лазарова