Ако някога сте се чувствали, че вашите фотографии са малко претрупани или коментатор от фото клуба ви е казал да се опитате да опростите малко изображения си, може би е време да помислите за възприемане на някои от принципите на “минималистичната” фотография.

Много хора свързват този стил с мирните, повлияни от Дзен, пейзажи на Майкъл Кена, и това е една добра отправна точка, но е и много повече от подражание на много характерния стил на Кена. Ето някои съвети, за да започнете в областта на изчистването…

1

  1. Започнете да мислите по отношение на ключовите елементи

Същината на минималистичната фотография е премахването на всички излишъци и отвличащи елементи и фокусиране на вниманието на зрителя към една или две ключови характеристики.

Това би могло да бъде дърво, човек, животно, растение или друг предмет и е добър композиционен принцип, което да приемете, дори и ако не искате да бъде известен като “минималистичен” фотограф.

Например, следващия път, когато сте пред огромен необятен пейзаж, опитайте се да уловите само няколко особено силни елемента, вместо да се мъчите да обхванете всичко.

2

  1. Мислете за хармония и баланс

Елементите, които включвате в изображението трябва да работят заедно в хармония. Майкъл Кена е майстор на това, като е силно повлиян от традиционното японско изкуство. Така че, гледайте за привлекателни графични форми и как те си взаимодействат една с друга.

Кена и неговите последователи често използват продължителни експозиции и бокета, за да създадат чувство за мекота и спокойствие: класически израз на това е кей, водещ в стъкловидно море, с дълга експозиция, често заснето в черно и бяло. Той е станал клише, но е едно добро начало за усъвършенстване на минималистични умения.

3

  1. Използвайте пространството разумно

Влиянието на традиционното азиатско изкуството върху минималистичната фотография може да се разглежда и в умелото използване на празното пространство. Художници като Josetsu и Hasegawa Tohaku от Япония, използват пространството, за да привлекат окото към ключовите елементи, но също така предават липсата и празнотата, важна концепция в будизма (формата е празнота и празнотата е форма, казва известната сутра Сърце).

Не е нужно да го обърнета напълно на Дзен и да започнете да припявате, но помислете как позволявате на конвенционалното пространство в рамката да намали безредието и разсейването и да фокусира вниманието на зрителя върху мястото, където искате да бъде.

4

  1. Помислете за различни формати

Майкъл Кена, също така, използва най-вече квадратен формат като смята, че прави изображенията му по-спокойни и хармонични, така че защо не опитате и вие? Или с кръгла форма? Всичко това ви принуждава да работите по-усилено, за да включите само най-силните елементи в образа и отстраните останалите.

Не смятайте, че трябва да отговорите на всички въпроси във вашето изображение – много от минималистичното изкуство оставя зрителя да се чуди или да задава въпроси, или да обмисля празнотата. То не е като журналистическата фотография, където искате да улови толкова повече “история”, колкото е възможно.

DCM77.out_tech.dps3_snip fc14682080b24848b28f3b158f116fd0

  1. Опитайте минималистичен натюрморт

Натюрмортът е друг жанр, където съзнателният минималистичен подход може да доведе до добри резултати. Без да затъвате прекалено в традиционната японска естетика, погледнете как само няколко клона или стъбла се използват за създаване на изискана композиция в изкуството на икебана, вместо “по-наситения” подход на някои западни школи.

Така че, търсете един или два перфектни екземпляра от растение или цвете и се фокусирайте върху тях. Можете също така да получите добри резултати с интересни инструменти или прибори, особено когато се обърнат в черно и бяло и се поставят в триптих. Прибори за хранене от кухнята, може би …

DCM113.shoot_creative.01 306f004dafe8402d91613e5d9696ab0b

  1. Търсете текстури и цветовете на улицата

Дори уличната фотография може да се възползва от по-минималистичния подход, което звучи нелогично, като се има предвид, че улиците обикновено са доста забързани места. Така че, внимавайте за интересни текстури, форми и цветове – дори гаражната врата може да бъде визуално привлекателна, ако е заснета по правилния начин.

Ако се интересувате да научите повече по тази тема, вижте училището за “съзерцателна фотография,” както е описано в книгата, Практиката на съзерцателната фотография: Гледане на света със свежи очи от Анди Кар и Майкъл Ууд.

Отново, тя е силно повлияна от будисткия подход, но избягва религиозни доктрини или проповеди, а вместо това има много поучителни съвети и упражнения.