IMG_2640_1200

Чували ли сте за Драгоманско блато? А били ли сте някога там?
Ако някой ми беше задал тези въпроси преди няколко години, щях да отговоря, че не знам за съществуването на това място, но днес отговорът ми би изглеждал така…
Както може би се досещате от името му, Драгоманско блато се намира близо до град Драгоман, или по-точно на 1,5 км източно от него и само на 38 км от столицата. Разположено е в подножието на планина Чепън и заема площ от около 350 хектара!

Но, стига с уроците по география!

Драгоманското блато е едно от онези кътчета, за които не сте чували, няма ги в “10-те най-…” и не претендират да са нещо грандиозно, а в същото време можете да загубите там часове, снимайки богатите растителност и животински свят, включително стотиците видове птици (около 160!!!), които обитават този район, в това число и Червената чапла (позната още като Ръждива чапла) – защитен вид. Построените през 2008 година дървени мостчета, Ви отвеждат навътре в самото блато, където можете да се насладите на красиви водни лилии и насекомоядни растения, ходейки буквално на няколко сантиметра над водата! В средата на блатото има изградена и наблюдателна кула, която Ви дава 360 градусов изглед от “птичи поглед”! Естествено, любителите на пейзажната и макро фотография, няма да останат разочаровани. Всичко това го превръща в малък рай за снимки, отдих и място за среща с някои от защитените растителни и животински видове в България. Определено е кътче, което аз ще посетя пак!

Автор: Димитър Махнев