Обичате да снимате, без значение дали е хоби или се е превърнало в професия, отдавате голяма част от времето си на фотографията, обработка на снимките, качването им в различни социални мрежи, разучаване на техники, методи и трикове още и още … Защо е хубаво да си направите труда и да си направите личен сайт, който да Ви представя, след като имате вече профил в мрежи като Flickr, 500px и т.н.?
И след като вече сте се решили да се заемете с това, откъде да започнете? Не е задължително професионално да се занимавате с фотография, за да имате свой сайт/портфолио. Можете да си направите сайт, за да качвате снимките, които харесвате и искате да покажете на света.
Това е лично Ваше място, което представя това, което сте и то трябва да се случи по най-добрия възможен начин.
Има няколко варианта, от които можете да изберете, когато искате да си направите портфолио за фотографии.

Единия вариант е да Ви се направи дизайн, който след това да се нареже и програмира. Това не е добър избор ако искате да се справите сами с проекта, без професионална квалификация или без да наемете някой да го направи за Вас, понеже тук ще трябва да се ангажира поне разработчик, който да нареже дизайна и да изготви CMS, през който да управлявате съдържанието в сайта си, както разбира се и дизайнер, ако нямате опит в уеб дизайна. Това е трудоемко и изисква време, както и бюджет. Ако нямате намерение с това да си изкарвате хляба е излишно да избирате този начин. Ако обаче сте ентусиасти, смело напред. Покажете ни резултата, ще се радваме да го видим.

Друга алтернатива е да се ориентирате към WordPress тема, която да имплементирате на собствен домейн и хостинг. Тук ще Ви дойдат добре поне базови познания за платформата и разбиране на Html. Разбира се, има на разположение безброй уроци онлайн, които да Ви ориентират как да работите с платформата, как да си инсталирате тема (което може и друг да направи вместо Вас, често хората, от които купувате темата предлагат и инсталиране срещу заплащане. На Вас остава персонализирането и качването на съдържание). Това е добра идея, ако възнамерявате във времето да усъвършенствате функционашността на сайта си и той да придобива все по-професионални параметри.

Много достъпен и по-лесен начин е да се ориентирате към платформите, които са предназначени специално за портфолио на различни криейтив професии и хобита. Често профила в тези сайтове е безплатен, освен ако не искате да махнете разширението на сайта от името на личното си портфолио. В случай, че искате персонализирано име, много от тях предлагат срещу месечна/годишна такса да го смените с име по Ваше желание.
Има много подходящи за целта платформи, например:
http://wix.com
(Adobe) https://www.myportfolio.com/
http://www.squarespace.com/
https://crevado.com/
https://www.portfoliobox.net

Те позволяват да построите портфолиото си директно онлайн от избрана тема и за кратко време да персонализирайте своя сайт така, че да отразява Вашите интереси и предпочитания.

Който и да изберете от тези варианти, не забравяйте че идеята на сайта Ви е да покажете фотографиите си, възползвайте се оптимално от пространството, ориентирайте се към дизайн по цялата ширина (на 1920 пиксела) и задължително помислете за responsive дизайн, за да може спокойно сайта Ви да се гледа от всякакви устройства. Ако изберете третата опция портфолиото Ви директно ще бъде responsive, което е много удобно.
По отношение на структурирането, най-добре е да се постараете да бъдете максимално ясни, въздържайте се от дълги заглавия на страниците, прекалено многото страници и неясната навигация. Обърнете специално внимание на разглеждането на снимките в галериите и подреждането на самите галерии, за да може от всяка страница да може лесно да се достигне всяка друга снимка, галерия и страница – с други думи, ако потребителят трябва да натисне back бутона на браузъра, значи нещо не е направено оптимално добре.
Добре е да потърсите в настройките на темата или платформата как да забраните копирането на снимки от сайта, все пак искате да предпазите авторските си права, а това е много по-деликатен начин от поставянето на водни знаци или лога върху снимките. Все пак хората се намират на Вашия сайт, няма съмнение на кого са снимките, направете го ненатрапчиво. Тяхното внимание трябва да е ангажирано от други неща – Вашите снимки, информация за Вас и Вашите проекти, контакт и може би къде да Ви намерят.
Направете сайта си лек и семпъл, за да могат посетителите да забележат и запомнят важните неща, въздържайте се от натоварени фонови изображения, нечетливи шрифтове и много анимирани ефекти, всичко това излишно натоварва и разсейва. Музиката на сайта също е крайно непрепоръчителна. Ако искате да добавите личен щрих, напишете нещо за себе си, не като cv, а нещо лично. Не забравяйте, че говорите на хора. Бъдете себе си.

Автор: Таня Алексиева